Бременност при котките

Обща информация
Терминът бременност означава периодът, когато малките се развиват в матката на майката. При котките, бременността нормално продължава между 58 и 66 дни. При персийските котки нормално този период продължава 63-66 дни, а сиамките може да носят котенцата до 67 дни.

Диагностициране на бременността
Понастоящем няма точни лабораторни тестове ( на кръв или урина), които да послужат за ранна диагностика на бременността при котките. Най-рано след заплождането бременността може да се установи на 3-та – 4-та седмица, когато Вашият ветеринарен лекар може като опипа корема на котката и да почувства уголемяването на матката. Рентгеновите снимки на корема обикновенно показват уголемяване на матката около 33 – 35 ден, скелетите на плодовете може да се видят след 45-я ден. Ултразвуковото изследване обикновенно открива бременността след 30-я ден.

Телесни промени
По време на първите 4 – 5 седмици от бременността, има малко забележими външни изменения в тялото на котката. Увеличаването на теглото и нарастването на корема обикновенно стават забележими след петата седмица. Уголемяването разбира се варира в зависимост от броя на котенцата.
Млечните жлези може да започнат да се уголемяват през петата седмица, но обикновенно няма забележимо нарастване до седмата седмица. Мляко нормално се отделя 1 – 2 дни преди раждането.

Поведенчески промени
По време на последната седмица от бременността, Вашата котка може по-трудно да се наглася, когато сяда или ляга и да изглежда по-неспокойна. Много котки търсят уединение. Понякога котката може да уринира вкъщи тъй като натежалата матка притиска пикочния мехур и дебелото черво.

Активност
Нормално не е необходимо да се ограничава активността през първите 6 – 7 седмици. Обаче трябва да пазите котката в къщи през последните 2 седмици, защото тя може да реши да роди някъде навън, където да не е безопасно за котенцата.

Хранене
Доброто хранене е жизнено важно за здравето както на майката така и на котенцата. Почти е невъзможно да прехраните бременна котка, тъй като хранителните й изисквания са 2 до 4 пъти по-големи от нормалното.
Вредни хранителни навици са даването на суров яйчен белтък, сурова риба и съставените само от месо или риба диети. Вашия лекар може да Ви предпише специална диета или добавка.

      д-р Янко Тодоров
      вет. клиника "Провет" - Пловдив

 


                                                РОДИЛЕН ПРОЦЕС

 

Бременността при котката нормално продължава 62-66 дни, но в редки случаи е възможно отклонение в двете граници с няколко дни. Периодът на бременността започва от момента на сливане на яйцеклетките със сперматозоидите. Оплодените яйцеклетки за около седмица достигат двата рога на матката, където се загнездват и имплантират в маточната лигавица, вече подготвена по хормонален път за приемането им. Там се формират плодните обвивки, които осигуряват правилното развитие на зародишите, изхранвани от обвиващата ги плацента. Установяването на бременността става въз основа на някои признаци: най-напред разгонването заглъхва (ако не е настъпило оплождане, то се появява отново след няколко седмици); след това настъпва промяна в поведението на бременната котка - загубва игривостта си, залежава се, търси усамотени места. Тя често облизва млечните си жлези, започващи леко да набъбват още към 4-седмична бременност, която може да се установи чрез внимателно палпиране (опипване) на коремната област от ветеринарен лекар. С напредване на бременността се наблюдава повишен апетит и жажда, което се дължи на допълнителната физиологична потребност от хранителни вещества за изхранване на зародишите. Към 40-ия ден от бременността коремът на животното видимо нараства, а същото се отнася и до млечните жлези, които вече забележимо набъбват и при натиск изпускат мляко. Трябва да се знае, че при котката (за разлика от кучето) няма лъжлива бременност.

    Няколко дни преди раждането бременната котка променя поведението си, става неспокойна, не се храни, външният й полов орган набъбва и изпуска секрет, което показва, че слизестата запушалка на маточния канал е изхвърлена и родилният път се разкрива. Котката търси подходящо закътано или скрито място, където да роди рожбите си. Не винаги "одобрява" предложените й, застлани с мека материя сандъче или кошница, особено ако са поставени на явно място. Подходящи размери на родилното сандъче са 60 х 60 х 60 см, което трябва да има подвижен капак и кръгъл отвор за влизане и излизане на бъдещата майка.
Най-често котката ражда през нощта или в ранната утрин.
    Съвършено безпомощни, слепи, глухи, голи и беззъби са новородените котета. Родилният акт се състои в изхвърляне на плодовете чрез ритмични контракции на коремната мускулатура. Веднага след това раждащата котка разкъсва със зъби плодните мехури и прегризва пъпната връв, свързана с плацентата, която изяжда, а новороденото изблизва с език и го подсушава. Малките се раждат най-често в интервал през половин до един час, но понякога този процес може да продължи до 24 часа. Признак, че раждането е приключило, е спирането на родилните напъни и спокойното отпускане на котката. Новородените тежат около 100 - 120 г. Те не трябва да се пипат или да се вземат в ръце след раждането, тъй като майката инстинктивно започва да ги пренася на друго, недостъпно място едно по едно, захапвайки ги за врата. Това е проява на една от формите на инстинкта за грижа за поколението, който котката е наследила от древните си предшественици.

      Д-р В. Денков

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan