Десетки случаи на дирофилария в Бургас

Дирофилариозата /сърдечни паразити-Dirofilaria immitis/ е опасно заболяване, при което междинен гостоприемник или преносител са комарите. Най-често срещано при кучета, котки, порове, лисици, вълци, коне. Макар и рядко, човекът също може да бъде гостоприемник.
След установени десетки случаи на заболяването само през последния месец в Бургас, Фондация "Приятели на животните" съветва собствениците на домашни любимци - кучета и котки, да изискат незабавен тест от своя ветеринарен лекар и да започнат превенция през активния сезон на комарите. "До момента три от кучетата, които изследвахме от Общински приют Бургас са болни. Вероятността и останалите да са заразени е голяма. Направихме проучване и сред ветеринарните лекари в града - регистрирани са десетки случаи на заразени домашни животни само през изминалия месец" разказват от фондацията.

 


Понякога дирофилариозата протича асимптоматично и се открива при аутопсия след внезапна смърт на видимо здрави животни. В повечето случаи клиничните признаци са кашлица, лесна умора и задух на животното. Заболяването се среща най-често при кучета от 4-8 годишна възраст. Мъжките кучета се заразяват от два до четири пъти по-често от женските. Профилактиката е една от мерките, които могат да се предприемат за ограничаването на дирофилариозата. Преди всяка годишна ваксина, изискайте от вашия ветеринарен лекар да направи тест за дирофилариоза. Когато заболяването се открие в по-ранен етап, шансът за оцеляване и успешно лечение е доста по-голям.

Източник: News.Burgas24.bg


ДИРОФИЛАРИОЗА (Сърдечен Червей)


Дирофилариозата е едно от най- опасните заболявания както при кучето, така и при котката, водещо до фатален край, ако не се лекува.
Заболяването се пренася от кръвосмучещи насекоми. Ларвите на Дирофиларията причиняват увреждане на сърцето и на белия дроб. Възрастните червеи се локализират в дясното предсърдие и пулмоналните артерии. Нарушенията, които предизвикват паразитите на сърцето са тежки и необратими като хипертрофия на дясната камера, сърдечна недостатъчност, фибрози в белия дроб. Заболяването се развива бавно, често безсимптомно. С напредване на болестта започват да се наблюдават признаци като бърза умора, задух, особено след физическо натоварване, отслабване, повръщане, кашлица. Кашлицата е един от най-често срещаните признаци при Дирофилариозата, дължаща се на пораженията, нанесени от микрофилариите в белия дроб.
Диагнозата се поставя на базата на изследвания. Клиничните признаци са неспецифични. Те единствено могат да бъдат „червената мигаща лампичка”, която кара ветеринарния лекар да се усъмни за наличието на заболяването.

Изследвания за Дирофилариоза:
- IDEXX SNAP Test;
- изследване на кръв по метода на Knott;
- изследване на нативен кръвен препарат;
- рентгенологично изследване и др.

Прогноза:
- При I-ва и II -ра степен - добра прогноза при адекватно лечение.
- При III-та степен – съмнителна, въпреки лечението.
- При IV -та степен - 100% смъртност без хирургическо лечение. След хирургическа намеса, прогнозата е както при III-та степен.

Лечение:
- То е консервативно и оперативно. При консервативното лечение с много добър ефект се прилага препаратът Immiticide, който унищожава възрастните форми на паразита, а едновременно с него и Stronghold, който унищожава ларвите на Дирофиларията.

Заболяването е широко разпространено в световен мащаб, като в България най–засегнати са районите около големите водни басейни и реки - Бургас, Варна, Русе, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и София.

Най- добрият вариант, за да не се заразят домашните ни любимци от Дирофилариоза, е предпазването от нея и ежегодното профилактично изследване.
Според спецификата на заболяването и климатичните особености на нашата страна, опасният период за заразяване са топлите месеци, където денонощната температура не пада под 14’C. Добре е профилактиката срещу Дирофилариоза да започва един месец преди и да завършва един месец след този период (средата на Април до края на Октомври). Единственния лицензиран и наличен на нашия пазар препарат за предпазване от Дирофилариоза е STRONGHOLD. Препоръчва се профилактичния преглед за Сърдечен червей да се извършва два пъти годишно (пролет и късна есен). Използват се бързи тестове и изследване на нативен кръвен препарат.


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan