Хиповитаминозите и авитаминозите

Хиповитаминозите и авитаминозите са болестни състояния, предизвикани съответно от недостиг или от пълна липса на витамини в храната. Тези заболявания се срещат при котки, когато хранителната дажба по отношение на жизненонеобходимите им витамини, е небалансирана. Всъщност пълна липса на витамини (авитаминози) при котката почти не се среща, но недостигът на витамини (хиповитаминозите) са често срещано заболяване при тях.


Хиповитаминоза А. Представлява недостиг на витамин А (ретинол) - един от витамините с най-важно значение за организма. Главното му въздействие се състои в укрепване на епителните тъкани, освен това участва в обмяната на белтъчините и мазнините. Хиповитаминоза А се проявява при консумиране на бедни на каротин (провитамин А) и на витамин А храни. При младите котки заболяването се изразява с възпаление на роговицата на очите, загрубяване на очната лигавица, сълзотечение, забавяне на растежа и дегенерация на нервната система, както и с предразположение към заразни и паразитни болести. При възрастните котки недостигът на витамин А не винаги се проявява явно, обаче съдържанието му в черния дроб и кръвната плазма се намалява, което се отразява неблагоприятно върху размножителния процес. При хиповитаминоза А котките по-лесно се поддават на инвазия от вътрешни паразити (глисти и тении). Този витамин трябва да се прибавя към храната през зимата, когато липсват зеленчуци, в които процентното му съдържание е високо. Богати на витамин А са морковите, царевицата, рибеното масло, жълтъкът, млякото, кравето масло и др.


Хиповитаминоза D. Представлява недостиг на витамин D (калциферол). Най-важната функция на този витамин е да регулира обмяната на калция и фосфора. Освен това, той стимулира резорбцията на калциевите соли през чревната стена. Недостигът на витамин D в съчетание с нарушена калциево-фосфорна обмяна води до заболяване от рахит. В кожата на котките се намира веществото ергостерин (провитамин D), което под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето (или на кварцовата лампа) се превръща във витамин D. Ето защо малките котета трябва да се излагат на въздействието на слънчевите лъчи.


Хиповитаминоза Е. За организма на котката витамин Е (токоферолът) е от важно значение, тъй като има многостранно въздействие. Влиянието на този витамин върху плодовитостта дълго време се е смятало за негова основна и най-главна функция. При хиповитаминоза Е (недостиг на витамин Е) при мъжките котки най-напред настъпва обездвижване на сперматозоидите и промяна на формата им, а по-късно - дегенерация на семенниците. Недостигът на витамин Е при женските котки не оказва вредно влияние върху яйчниците и овулацията не се нарушава, но обикновено плодът не се доизносва или настъпва аборт. Витамин Е е особено необходим за деленето на клетките, за нервната система и за напречно набраздената мускулатура. При хиповитаминоза Е настъпват дегенеративни, неспецифични изменения в гръбначния мозък, в нервните влакна, а също и в мускулната тъкан. Най-голямо количество витамин Е се съдържа в кълновете на ориза, пшеницата, царевицата и др. Среща се също в зелените растения и в рибеното масло.


Хиповитаминоза К. При недостиг на витамин К се нарушава нормалното съсирване на кръвта. Заболяването предизвиква подкожно и вътрешно кървене, особено в храносмилателния канал на котката. Витамин К се среща предимно в зелените части на растенията. Произвеждат го и чревните бактерии. При хиповитаминоза К при женските котки настъпва аборт с кървене на плацентата (добавката на този витамин предотвратява абортите). Когато хранителната дажба е балансирана, чревната микрофлора на възрастните котки е достатъчна, за да произведе необходимото количество от него. Богати на витамин К са спанакът, морковите, доматите, конопеното семе, свинският черен дроб и др.


Хиповитаминоза В. Витамините от група В (В1, В2, В6, Н, фолиева киселина, В3, В12, РР и холин) са хидрофилни (разтворими във вода) и имат значение не само за здравето на котката, но влияят и върху окраската на козината й. Характерно за всички разтворими във вода витамини е, че създават в организма само незначителен резерв. Най-често се установява недостиг на витамин В1. (хиповитаминоза В1), който се появява при еднообразно хранене (напр. само с варени картофи), при липса на зеленчуци в храната или даване на отпадъци от риби (някои видове като шаран, пъстърва, скумрия, херинга съдържат ензим, който разгражда витамина). При това болестно състояние апетитът на котката намалява, а при по-тежка форма се появяват смущения на нервната система, мускулни спазми и припадъци, понякога повръщане и кървава диария. В такива случаи се препоръчва даване на дрожди и бирена мая, на храни, съдържащи овес и трици, и инжектиране на витамин В1.
Често срещан е и недостигът на витамин В2 (хиповитаминоза В2), който предизвиква забавяне на растежа, възпаление на кожата и анемия. С лечебна цел се дава за консумация животински черен дроб и покълнали семена.


Хиповитаминоза С. В организма на котката витамин С (аскорбиновата киселина) участва в оксиредуционните процеси, тъй като чрез кислорода от въздуха лесно се превръща в дехидроаскорбинова киселина. Котките (особено младите) са много чувствителни на недостиг на витамин С в храната поради това, че техният организъм не може да го синтезира. Пълната липса на този витамин (авитаминоза С) се изразява със заболяване от скорбут; който се проявява с кървене на венците, склонност към кръвоизливи, оток около ставите, болки в крайниците, а в по-тежките случаи - декалцификация на костите и смърт. Поради болките в крайниците котките заемат типично за скорбута полегнало встрани положение. При недостиг на витамин С в хранителните дажби на котките е необходимо всекидневно във водата за пиене да се добавя аскорбинова киселина (таблетки или ампули). Богати източници на витамин С са шипките, лимоните, касисът, пиперките, както и всички видове зеленчуци.


Профилактика на хиповитаминозите. Когато котката не се храни с готови храни (в които са дозирани всички необходими витамини), за предотвратяване на хиповитаминозите е необходимо да се добавят към дажбата поливитаминни препарати.

 

"Енциклопедия за котката"

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan