Пълноценно хранене на котката

Едно от важните условия осигуряващо нормални телесно състояние, бременност, лактация, растеж и продължителност на живота на котката, е пълноценното балансирано хранене, което безспорно най-добре се постига с готовите котешки храни. Балансираната дажба включва определени фактори, като състав на хранителните вещества, смилаемост и апетитност на храната, както и осигуряването на енергия. Балансираното хранене не позволява загуба или натрупване на хранителни вещества в организма на котката и поддръжка в постоянно равновесие обмяната на веществата в организма й. Една такава балансирана дажба включва всички необходими хранителни вещества за задоволяването на ежедневните нужди, като едновременно с това осигурява и количеството енергия, необходимо за поддържане нормалната жизнена дейност но котката.


Храните за котки можем да разделим на три отделни категории, въз основа на качеството, цената и съставките: клас "икономичен", клас "премиум" и клас "супер премиум".

 

"Икономична" храна
Продуктите в тази категория като цяло са разработени, използвайки субпродукти от месо, зърнени продукти и зеленчуци. Тези съставки са с по-ниска енергийна стойност в сравнение с животинските протеини и мазнини, и като цяло са по-трудно храносмилаеми. Макар, че препоръчителните дневни дажби са сравнително високи, по-ниската цена на килограм ги прави по-атрактивни за клиентите - много от които за пръв път навлизат в този пазарен сегмент. Тези продукти често се продават в супермаркетите и хипермаркетите и се предлагат и под различни собствени марки на магазините.

 

"Премиум" храна
Тази категория включва най-широката гама от продукти и марки.
Храните за котки от клас "премиум" обикновенно са с по-високи нива на животински протеини в сравнение с най-ниския клас храни. Разликите в качеството могат да се видят и при внимателно прочитане на етикетите, така че да се разпознаят разликите в нивата на различните съставки, протеини, мазнини и качество на съставките в сравнение с ниския клас храни. Има два начина на деклариране на съставките върху опаковката:
- Съставките са изредени в групи - например зърнени продукти, месо и месни субпродукти. Това дава флексабилност на производителя да променя специфичните суровини, като се постига правилна крайна формула.
- Съставките са отбелязани според отделните суровини - например царевица или птиче месо. Това гарантира, че производителя винаги използва едни и същи суровини, за да постигне рецептата. Това осигурява в по-висока степен качеството на продукта.
Като цяло, храните от клас премиум предлагат качествена пълноценна и балансирана храна, за да посрещнат всички нужди на домашните любимци.

 

"Супер Премиум" храна
Продуктите, спадащи към тази категория са произведени от по-висококачествени, отбрани суровини и като цяло съдържат уникални функционални съставки, които осигуряват специфични ползи за здравето на животното. Повечето от марките, попадащи в тази категория се дистрибутират изключително чрез специализираните магазини, клиники и развъдници. По-високото качество на продуктите се определя от:
- високи енергийни нива, висока храносмилаемост
- храната е изключително апетитна за котките
- препоръчителните дневни дажби са по-малки в сравнение с тези при продуктите от по-ниски категории
- суровините са описани отделно върху опаковката, като най-големият дял в рецептата идва от животински протеини и мазнини
- някои марки храни не съдържат изкуствени оцветители или консерванти, и са произведени с прясно месо като първа съставка.

Ако храните домашните си любимци с храни клас "супер премиум" може да очаквате видими физически ефекти върху здравето и цялостното им благосъстояние.
Защо трябва да използвате "супер премиум" храни?
1. Правилното хранене ще доведе до дълъг и здравословен живот на Вашата котка.
2. Може да видите резултатите със собствените си очи:
- здрава и блестяща козина след няколко седмици
- по-добра консистенция на изпражненията (твърди и добре оформени)
- по-малък обем на изпражненията след няколко дни.
3. Използването на храна от този клас може да ограничи броя на посещенията при ветеринаря, особено с остаряването на котката Ви.
4. Цената за хранене на ден е по-ниска отколкото очаквате. Количеството храна, приемано при хранене с клас "супер премиум" е по-малко в сравнение с "икономичните" храни. Според кг на котката то е:
- за клас "супер премиум" - 40 - 80 грама за ден
- за клас "икономична" - 100 - 250 грама за ден.


12 ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ НА КОТКАТА


Перфектния режим и начин на хранене на домашния любимец изисква да се знаят и спазват следните 12 основни правила:
1. Мястото за хранене на котката трябва да бъде постоянно и избрано там, където няма да й се пречи. Тя предпочита да се храни сама, но привиква и в компанията на нейния стопанин.
2. При изваждане на храната от хладилника тя не бива да се дава веднага, а едва след нейното темпериране до стайна температура.
3. Твърде еднообразното хранене (само риба, месо, дроб и др.) трябва да се избягва. Дори котката да е доволна от това меню, не трябва да се допуска в никакъв случай, тъй като довежда до появата на различни заболявания.
4. На котките трябва да се дава разнообразна храна. В това отношение готовите храни предлагат широк асортимент от различен тип храна, удовлетворяваща вкуса на всяка котка. Преминаването към друг тип храна обаче, трябва се осъществява постепенно, като новата се добавя и размесва с досегашната храна, първоначално в малко, а след това във все по-голямо количество, докато накрая се премине изцяло на нея.
5. Честа грешка е престараването с даването на витамини и минерални вещества в храната. Пълноценната готова храна съдържа необходимото количество витаними, макро- и микроелементи и всяка добавка от тях води до излишното им натрупване в организма на котката, което води до заболяване.
6. Не трябва в никакъв случай на котката да се дават кости, тъй като малките задавят, а големите може да доведат до фрактура на зъбите или на челюстите.
7. Не трябва да се предлага на котката готова кучешка храна, тъй като тя е значително по-различна - съдържа много по-малко количество белтъчини и мазнини от котешката, и довежда до недохранване и недоимъчни болести.
8. Не трябва да се дават на котката подсладени млечни продукти, както и шоколад или шоколадови изделия, които водят до наднормено тегло и кариес на зъбите.
9. Не трябва да се оставят хранителни остатъци в купичката на котката, тъй като те може да се вкиснат или да бъдат замърсени от мухи или други насекоми с микроорганизми. Котката обича чистотата, поради което хранилката трябва винаги да е добре измита. Нейната купичка трябва ясно да се различава от другите домакински съдове, тъй като някои котки, които се хранят в такива съдове, често си позволяват да посягат към чиниите с храна на масата, предназначена за хората.
10. Купичката за вода е необходимо винаги да бъде чиста. В нея трябва да има постоянно темперирана до стайна температура вода, която през няколко часа да се излива и пълни с прясна вода.
11. Понякога някои котки са много предирчиви към предложената им храна и дори са способни да гладуват, ако не я "одобрят". Това не бива да се допуска, защото може да навреди на здравословното им състояние. Необходимо е да се предложи по-голямо хранително разнообразие, за да не може котката да откаже категорично промяната. В случай, че тя отказва да се храни, може да се остави за 1-2 дни на гладна диета без опастност, ако тя е здрава. Ако обаче липсата на апетит се придружава от повръщане или диария, необходимо е незабавно да се потърси помощта на ветеринарен лекар.
12. След нахранване на котката необходимо е да й се осигури спокойствие и покой, като няколко часа не бива да се играе с нея.


Д-р Веселин Денков
"Енциклопедия за котката"

 

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan