КОТКА ИЛИ КУЧЕ

Много често пред нас възниква въпросът:
Какъв домашен любимец да си изберем - котка или куче?

В последно време се установи и се наложи мнението, че за отглеждане на котка са необходими много по-малко грижи, ангажименти и средства за храна и ветеринарно обслужване, по чистоплътна е. Тя има още няколко предимства пред кучето за отглеждане в апартаментни условия. За нея се знае колко по мила, гальовна, добра е тя, обичаща домашния уют. Върховно удоволствие за всеки е, седейки на фотьойла или на дивана, в скута му да се гушка нежно, рошаво и мъркащо създание. Тя, котката, не се нуждае от няколко пъти на ден извеждане и разходки извън дома ни, което е ангажимент и време, спестява ни понякога и неприятности със съседите ни. С всяко извеждане на кучето навън, рискуваме ежедневно то да внесе в дома ни някаква опасна зараза за нас и децата ни! То има нужда от повече място и простор в дома ни за своите нужди от игра и движение, естественно трябва да сме готови да преглътнем всяка беля, която то направи. Трябва да знаете, че за отглеждане на куче, са необходими доста повече средства за храна, витамини и ветеринарно обслужване. При кучето има много повече болести от които може да заболее, при него се изискват повече ваксини, външно и вътрешно обезпаразитяване, по-често посещение при ветеринарен лекар за контрол на здравословното му състояние. При някои породи се изисква завършване курс на обучение в послушание.
Може още много да се говори за котката и кучето, но крайното решение е въпрос на личен избор.

 

КУЧЕТО – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ

Кучето е приятел на човека от 15 хилядолетия, но съжителството с него поражда редица здравни и социални проблеми. Нарастването на броя на безстопанствените и свободно скитащи кучета увеличава риска за разпространение на редица инфекциозни и паразитни заболявания: ехинококоза, бяс, марсилска треска, микози и други.
Всеизвестна е ролята на кучето за възникването и разпространението на ехинококозата (кучешката тения). Тя е тежко протичащо паразитно заболяване, което води до продължителна нетрудоспособност, нерядко до трайна инвалидизация, а понякога и до смърт.
Източник на заразата е кучето, в червата на което се развива полово зрялата форма на кучешката тения. Заразяването му с нея се осъществява чрез прием на сурово месо и вътрешности на опаразитени с ехинококови мехури животни. След като тенията достигне полова си зрялост започва отделянето на яйца от храносмилателния тракт на кучето, които попадат в околната среда.
Човек се заразява най-често чрез поглъщане на яйцата на кучешката тения при пряк контакт с опаразитени кучета (целуване, милване, игра с тях, ползване на обща постеля) и по косвен път, при консумация на недобре измити плодове, зеленчуци и хранителни продукти.
Инкубационният (скритият) период на заболяването при човека е от 6 месеца до 10 и повече години. От погълнатите яйца се освобождават зародиши, които по кръвен път могат да засегнат всички органи и системи на човешкото тяло. Там те се развиват в ехинококови кисти (мехури), които имат размери от грахово зърно до човешка глава.
Заболяването протича като бавно развиващ се тумор, който притиска механично органите и тъканите, като нарушава техните функции. Тежестта на симптомите се определя от броя, големината и локализацията на ехинококовите мехури. Най-честите усложнения на заболяването са инфектиране на кистата, спонтанното й спукване и алергични реакции, водещи понякога до смърт.
Диагнозата се поставя чрез серологични и инструментални изследвания.
Лечението на ехинококозата е оперативно, като при пациенти, противопоказани за операция се провежда химиотерапия. Целият курс на лечение (оперативно и медикаментозно) възлиза приблизително на няколко хиляди лева.
Бесът е инфекциозно заболяване, което се причислява към т. нар. бавни вирусни инфекции, към които спадат СПИН, “луда крава” и болестта на Кройцфелд-Якобс. Заразяването на човека се осъществява чрез попадане на слюнкаот болното животно (най-често куче), при ухапване, одраскване или олигавяне на наранена кожа или лигавици. Бесът протича с тежко засягане на централната нервна система и смъртен изход. Не бива да се забравя, че при кучетата съществува и здраво носителство на вируса, т.е. кучето може да бъде видимо здраво дълго време, но при ухапване да предаде заразата.
През последните години у нас се завърна Марсилската треска – едно остро заразно заболяване, с подчертано лятна сезонност. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. Заболяването протича с характерен пъпчест обрив. Рядко се развиват тежки усложнения като менингит, енцефалит, миокардит и други.
Кучетата са причина и за голям брой заболявания на кожата и нейните придатъци. Най-чести сред тях са микозите (гъбичните заболявания), които са изключително упорити и лечението им е продължително и скъпоструващо.
Безстопанствените кучета са резервоар на бълхи, които могат да принесат чума и туларемия.
Мерките за обществена профилактика са насочени към контролиране на броя на безстопанствените и свободно скитащи кучета и задължителна регистрация и паспортизация на домашните, ловните и други кучета. Стопаните са задължени навсеки 2 – 2,5 месеца да обезпаразитяват своите питомци.
Мерките за лична профилактика включват: избягване на тесен контакт с кучета, обилно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация и хигиена на ръцете преди всяко хранене.
Хората трябва да знаят, че при одраскване и ухапване от куче или при откриване на кърлеж върху тялото е необходимо да потърсят своевременно лекарска помощ.

Източник РИОКОЗ - ВТ

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan