Как и откъде да си вземем персийско коте?

Вие сте решили да си вземете персийско котенце. Това е прекрасно! Благотворното влияние на котката е научно доказана истина. Тя ще Ви дарява с радост, ласки и преданост.
Трябва да знаете, че както всеки човек има Акт за раждане (в него е отбелязано: дата на раждане, народност, баща и майка), така и когато се говори за определена порода при котките (персийска, ангорска, британска и т.н.), то тя трябва да има задължително документ за произход - РОДОСЛОВИЕ, в което е отбелязана датата на раждане на котката, нейната порода и ЕМС код, цвят, родители и прародители четири поколения назад и т.н.
Независимо, че една котка може много да прилича по външен вид на персийска, ако тя няма родословие НЕ Е ПЕРСИЙСКА КОТКА, а ДОМАШНА КОТКА. На фелиноложка изложба, тя се записва в клас "домашни котки". Има много подвеждащи обяви, умишлени и неумишлени, които предлагат котки с по-дълга космена покривка без родословия за персийски. След време, когато решите да участвате на изложба, да се занимавате с развъдна дейност, или имате проблеми с нейният нрав и характер, разбирате, че сте си взели котка, различна от ПЕРСИЙСКАТА ПОРОДА!
Без преувеличение можем да кажем, че съвременната персийската котка в сравнение с други породи е най-опитомена от човека. Който веднъж е имал в дома си персийка, не може да я замени с никоя друга порода. Персийската котка е наслада за окото, с възвишено чувство можем да кажем, че тя е аристократката на котките. Тя е красива и елегантна, пухкава, ласкава, общителна, тиха, послушна и подходяща за отглеждане в апартамент или къща. Забавната, веселата, мирната и нежна персийка - това е идеалният домашен любимец! Ако наистина желаете да притежавате такава персийска котка, задължително си вземете котка с родословие от добро потекло!
Най-напред трябва да решите какъв пол да бъде Вашето котенце - мъжко или женско. Мъжките стават по-едри и са по-гальовни, а женските са малко по-самостоятелни и своенравни. Но и при тях си има изключения.
След това трябва да решите какъв цвят котенце искате.
И не на последно място каква класа да бъде Вашето персийче - изложбено (show), изложбено и за развъдна дейност (breed) или за домашен любимец (pet).

SHOW class - Котенцето, което се определя за тази класа, трябва напълно да отговаря на съвременния стандарт на породата. То трябва да бъде от родители с доказани кръвни линии и с отлични родословия, използва се за развъдна дейност. То е изложбен екземпляр и ако собственикът се грижи подходящо за него, е напълно възможно да стане Международен Шампион и по-нагоре.
BREED class - Котенцето, което се дефинира като breed, съгласно стандарта на породата, с подходящи грижи е възможно да получи титла Шампион, стига да е добре поддържано в изложбена кондиция. Женското може да се използва за развъдна дейност, а мъжкото е за домашен любимец. В неговото родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане".
PET class - pet класа е това котенце, което има характерна черта или отличителен белег, който го прави нетипично за съвременния стандарт на породата. Взима се за домашен любимец. В тяхното родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане". Цената на този клас котенце е най-ниска.

Повече за породата, стандарта и класата на персийската котка, можете да научите в страницата за нея - ТУК.
Класата на персийското котенце се определя от селекционера и се потвърждава от развъдната комисия на Дружеството. При покупката може да се подпише "Договор за продажба", но не е задължително.
Веднъж вземете ли котенце, Вие ще се грижете за него дълъг период от време, затова не е нужно да взимате първото попаднало Ви персийче, а внимателно да го изберете - това, което е във Вашите мечти и желания.
Следващия въпрос е: От къде да го вземете? Еднозначният отговор е: от регистриран развъдник, притежаващ Сертификат, селекциониращ котки само с родословия - SHOW и BREED класа. Развъдник е домът, където се раждат и отглеждат котките. Не купувайте от любители и случайни хора, които ви предлагат котенцето на улицата, не Ви допускат в дома си, в кафене или на пазар за животни. Специализираната литература за животни и фелинолозите отхвърлят купуването на коте от зоомагазини и борси за домашни любимци. След свързването Ви с развъдник, поискайте да отидете в дома, където живеят котенцата, за да видите условията им на отглеждане (чистота, хигиена). Вижте общия вид на майката и бащата, както и ваксинациите във ветеринарните им паспорти. Обърнете внимание, котките хранят ли се със специализирана храна за персийски котки. Чистия дом, липсата в него на котешка миризма, много добрия външен вид на всички котки, правилното хранене, говори за доброто отношение и правилното отглеждане на котките в този развъдник. Също така поискайте да видите и ветеринарните паспорти на малките котенца - задължително трябва да са обезпаразитени и ако са навършили определената възраст - ваксинирани. Това донякъде е гаранция за здравето на купуваното от Вас котенце. Задължително поискайте родословието на персийското котенце, което купувате, за да не бъдете подведени и излъгани от обещания. Родословие се издава само на регистриран развъдник, при определени условия и оглед на котилото от развъдната комисия.
Вижте всички котенца от котилото. Обърнете внимание на физическото им състояние. Играещите котенца по правило са здрави и се чувстват добре. Те трябва да са чисти, изкъпани, сресани, козинката им да блести ( не мазна и сплъстена ), с ясни живи очи, без изтечения от нослето. Не взимайте коте подсригано, с оголени участъци без козинка или с петна от мазила и мехлеми. Да не са слаби (ребрата да им се броят), с надути коремчета и деформации по ставите. Наблюдавайте всички котенца. Вземете в ръце това, което най-много Ви е харесало. Много е важен първият Ви контакт с него. Ако то не иска да стои във Вас, дърпа се, иска да се отскубне - то по-добре изберете друго котенце. Вашето е това, което се успокои в ръцете Ви и замърка - верен признак, че то Ви е харесало.
Не взимайте котенце, което бяга от Вас, крие се в ъгъла или под дивана, изцапано е, кашли се. Ако всички котенца от котилото се държат така - не взимайте никое! Изберете си коте от друто котило или от друто място.
Персийското котенце трябва да е преминало на самостоятелно хранене, научено само да ходи в котешката тоалетна и да е навършило възраст най-малко 60 дни. В Европа котетата се продават над 3 месечна възраст.
И така, Вие вече сте си в дома със своето персийче. То ще се адаптира в новата обстановка само за няколко часа. Най-напред трябва да му покажете къде се намира котешката тоалетна, храната и водата му. Ползвайте същия вид котешка тоалетна и храни, на които е научено. Давайте му по възможност минерална или преварена вода. Не го прехранвайте! Обръщайте му повече внимание, говорете му и си играйте с него.
Някъде Ви очаква идеалният, пухкав приятел.
Желаем Ви по-скоро да се срещнете с него. Успех!

 

Развъдна комисия на ФДП


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan