Пиометра

      Събирането на гной в матката, като резултат от проникването в нея на бактерии е болестно състояние известно като пиометра.
Бактериите попадат в матката през влагалището.Тя е частично отворена през време на разгоненоста. Като правило тези бактерии нормално се намират във влагалището. Ролята на тези бактерии за възникването на заболяване се подпомага и от системното влияние върху маточното тяло от страна на различните полови хормони, без в крайна сметка да се стигне до състояние на бременност.
Първите признаци се проявяват обикновено няколко седмици след преключване на разгоненоста.
Обикновено най-честото оплакване е отделяне на кървави или гноеподобни изтечения от мястото където животното уринира – отворена пиометра.
Общи оплаквания – депресия, сънливост, липса на апетит, често урениране и пиене на вода, корема на животното се увеличава, губи тегло. Повишаване на температурата се наблюдава при по-малко от 1/3 от случайте на пиометра. При котката установяването на изтечения е особенно трудно заради тяхната привичка постоянно да се облизват.
Усложняването на заболяването води към развитие на шок, самоотряване и скъсване на матката, а от там възпаление на коремните органи.
Животни при които отсъства отделянето на изтечения – затворена пиометра, диагнозата се поставя доста трудно и обикновенно със закъснение и тежко клинично състяние.
Иследвания като ренгенография, ултразвук и кръв подпомагат поставянето на диагнозата и отдеферинцирането на други заболявания.
Лечението е необходимо да бъде своевременно и интензивно. Това заболяване влиза в групата на не многото заболявания на размножителната система опасни за живота на животното. Самолечението е опасно и неуспешно.
Известните методи за лечение са консервативно – с медикаменти и оперативно – отстраняване на матката и яйчниците.
Представете животното колкото се може по-бързо на вашият ветеринарен лекар. Той ще го постави на системи за вътревенозно вливане на разтвори с цел възстановяване на телесните течности и подобряване на бъбречната функция, венозно поставяне на антибиотици с широк спектър на действие и т.н. Най-често се засяга чернодробната дейност.
Препоръчително е пиометрата да се лекува оперативно - прогнозата е повече от благоприятна.

д-р Бенгюзов
вет. клиника "Авицена"

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan