Поликистозна болест на бъбреците (ПКД) Polycystic Kidney Disease (PKD)

PKD не е заразна болест, а се предава по наследство!
Наследствените заболявания са факт за всички живи същества, включително за кучетата и котките. Всяко такова заболяване може да причини както физическо, така и умствено увреждане. Генетично тестване на животните за разплод е препоръчително и дори наложително, най-вече в развъдниците, за да се установи навреме към какви заболявания би било предразположено поколението от въпросните родители - кучета или котки.

Какво означава това заболяване при котките?

Поликистозна болест на бъбреците (ПКД) е автозомно доминантно заболяване по котките, което засяга около 36% от тях! Това означава, че при наличие на един мутирал ген половината от потомството също ще бъде негов носител. От друга страна автозомна доминантност означава, че при кръстосването на негативен родител с хетерозиготен положителен родител около половината от потомството ще унаследи мутиралия ген.
Изследвания на Калифорнийския университет Дейвис доказват, че причината за заболяването е мутация на ПКД1 ген. Измененията засягат ДНК в сегмента, където е локализиран нуклеотид 10063 и е доказано образуването на антикодон. С други думи не се произвежда протеин в необходимото количество.

Заболяването представлява образуване на изпълнени с течност цисти с размери от 1 мм до 1 см в бъбречната тъкан. Може да бъде едно- или двустранно и едновременно с бъбреците да бъде засетнат и черният дроб. Проблеми възникнат, когато тези кисти започнат да растат и намаляват способността на бъбреците да функционират правилно, водещо до бъбречна недостатъчност. Тежко засегнатите котенца могат да починат от бъбречна недостатъчност още на няколко месечна възраст, но обикновено заболяването протича субклинично (без признаци), докато котката не стане на няколко години (от 3 до 10 години). Клиничните признаци са засилена жажда, повишено отделане на урина, безапетитие, отслабване и летаргия.

Как се диагностицира PKD?

Мутантният ген е изолиран от персийски, екзотични, колорпойнт, британска късокосместа, рагдол, както и при много други породи.

Лаборатория „Анимал ДНК” ( Animal DNA Laboratory - www.animalsdna.com ) в Австралия съобщава, че има лиценз за предлагане на генетичен тест за PKD при котките. Сега вие можете да изследвате вашата котка/котки за PKD, като поръчате един (или повече) от нашите безплатни тест-комплекти. Тогава вие ще получите по пощата тампони за уста за вашата котка/котки. След това трябва да вземете проби и да бъдат изпратени в нашата лаборатория, от която и да е точка на света, по пощата. След получаване на пратката при нас, резултатите ще бъдат готови след 5 работни дни. Заплащането става с кредитна карта.
Теста може да бъде направен на всяка възраст на котката, доколкото може да получите надеждна проба.
На сертификата на котката ще пише какво е състоянието й - "Чиста" (CLEAR) от мутацията или е "Позитивна" (DETECTED) и дали има или ще развива PKD.

През 2008 и 2009г няколко развъдника от Фелиноложко Дружество Пловдив тестваха котките си в Animal DNA Laboratory. Развъдниците отразяват в уебсайтовете си тестваната със сертификат и PKD чиста котка с "PKD DNA negative", а котката с двама тествани и чисти родители с "PKD DNA negative parents"!!!

PKD може да се диагностицира и чрез ултразвук. С правилно оборудване и опитен доктор, ултразвуковата диагностика е 98% точна след 10 месечна възраст на котката.

Как се лекува тази болест?

Няма специфично лечение за това заболяване. То е подобно на лечение на хронична бъбречна недостатъчност.

Как се елиминира PKD от развъдника?

Всички животни за разплод трябва да имат PKD DNA тест или ултразвуково изследване за откриване на наличие на кисти в бъбреците. Най-бързият начин да се елиминира проблемът е спиране от разплод на позитивните котки и да се кастрират.
Ако дадена позитивна котка е изключително ценна за породата, то е възможно да се произведат котенца от нея, които са PKD отрицателни, ако другата котка е PKD отрицателна или ако е PKD хетерозиготно позитивна. Вижте таблицата по-долу. Поколението се тества за техния PKD статус. По този начин за запазване на съответната кръвна линия може да бъде избран PKD отрицатерен наследник. С повече публикува информация за тази болест, развъдчиците и ветеринарите могат да работят за установяване на PKD чисти развъдни програми. Така този наследствен здравословен проблем може да се елиминира!
Да си добър развъдчик не е необходимо само да произвеждаш добри по стандарт котета, но тези котета трябва да са и здрави.
Тук възниква и въпросът за официално регистрираните и нерегистрирани развъдници на кучета и котки. За съжаление, броя на нерегистрирани развъдници е значителен, а регистрираните официално са информирани за специфичните проблеми на породата, която развъждат и работят да я усъвършенстват, затова винаги проверявайте мястото, откъдето планирате да закупите куче или котка.
Ако държите вашият домашен любимец да е PKD чист и да не развие това наследствено заболяване, вземете го от развъдчик тествал родителите му! Поискайте да видите сертификатите им или вземете ксеро копия на тях!

Breeding Possibilities with PKD Cats
Възможно развъждане с PKD котки

Unaffected Cats - Незасегнати Котки = xx
Heterozygous affected cat - Хетерозиготна засегната котка = Xx
Homozygous affected cat - Хомозиготна засегнати котка = XX

 

По материали от:
http://www.animalsdna.com/feline/disease
http://www.cfainc.org/articles/health/pkd.html
д-р ЯнкоТодоров


СПИСЪК на КОТКИТЕ
със сертификати "PKD DNA negative", 100 % гаранция за тяхното здраве! Също е гарантиран чист PKD статус на родените котенца с баща и майка от списъка по-долу. Те са "PKD DNA negative parents"!


МЪЖКИ КОТКИ

1. EC Damian G Lady Bijou*CZ DM в развъдник Persy de Gal
2. IC Dragon Sisines*CZ в развъдник Persy de Gal
3. IC LTCH White Diamond в развъдник Persy de Gal
4. BG*Playboy Persy de Gal в развъдник Bourgeois
5. ICH Graf Leoni of Persy de Gal в развъдник Pergina
6. Heron Persy de Gal в развъдник Irines

ЖЕНСКИ КОТКИ

1. IC GR*Arion's Black Beauty в развъдник Persy de Gal
2. IC GR*Simply Purrsians Penelope в развъдник Persy de Gal
3. GR*Polinikis Leukothea-Athina в развъдник Persy de Gal
4. IC BG*Coco Bijou Persy de Gal в развъдник Persy de Gal
5. CH BG*Love Caprice Persy de Gal в развъдник Persy de Gal
6. BG*Princess Bourgeois в развъдник Bourgeois

Моля всички членове, които тестват котка/котки да изпратят сертификатите на e-mail: fdp@abv.bg, за да бъдат добавени към списъка с PKD чисти котки!


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan