Уринарен синдром

Често срещано заболяване на пикочния мехур и уретрата при котарака е заболяване със основни симптоми: кръв в урината, честото и затруднено отделяне на урина, запушване на уретрата и неотделяне на урина.
Факторите способстващи за проявление на някои от симптомите включват - метаболитни нарушения, уринарни камъни, инфекции на пикочния мехур и уретрата, травми, неврогенни смущения, хипо- или атония на пикочния мехур, честото катетаризиране, доброкачествени и злокачествени тумори.
Други фактори, които увеличават риска от възникване на заболяването са и малката подвижност, сухата храна съчетана с намаления прием на вода. Киселиноста на урината играе най-важна роля в развитие на урологическия синдром при котарака. Разбираме, че това заболяване е многофакторно зависимо и от там неговото значение.
Уретралната обструкция поради анатомични причини се среща по-често при мъжкия, докато цистита (възпаление на пикочния мехур) е с еднаква честота и при мъжкия и женската котка.
Котарака става неспокен, непрекъснато мяучи и постянно облизва областа на половите си органи. Наблюдава се често и намалено отделяне на урина, до неиното абсолютно неотделяне и препълване на пикочния мехур. В рамките на 12-48 часа се развива вялост и подтискане на съзнанието, появява се повръщане. Ако при животно в такова състояние причината довела до това състояние не се отсрани, най-често в рамките на 3-6 дни то умира. Неправете опити сами, чрез притискане на пикочния мехур да изпишкате котарака, опасноста от скъсване на пикочния мехур е голяма. Вашият ветеринарен лекар с подходящи средства ще извърши безопасно и правилно тази процедура. Възможно е и правилно, той да поиска от Вас котката да бъде под лека упойка. Има критерии по които, ще се прецени дали се налага да се извърши операция с цел отсраняване на причината довела до запушването или ще се престъпи към медикаментозно лечение и лечебно хранене. Честото изпишкване с катетер крие редица опасности.
Обикновено след извършване на операцията и правилен хранителен и воден режим, нови запушвания се наблюдават много рядко.
Настойчиво със спринцовка в устата на котарака го заставяйте да пие вода независимо, че е пил през деня от купичката.
Желателно е котката периодично да има достъп до външната среда (градина, двор).

д-р Бенгюзов
вет. клиника "Авицена"

 

 

 

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan