Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

      Котките, както и останалите бозайници, за съжаление страдат от редица заразни заболявания. Единственият начин за предпазване в съвременният динамичен свят остава ваксинацията. Какво представлява ваксинацията и какво съдържа ваксината? Ваксинацията всъщност е заразяване на котето с причинителя на определено заболяване с цел котешката имунна система да прихване микроорганизмите (бактерии, вируси или гъбички), да ги опознае и да изработи антитела срещу тях. Заразяването се извършва чрез специално разработени ваксини, които съдържат причинители на едно или повече заболявания. Микроорганизмите включени в една ваксина предварително са или убити или значително отслабени, така че инжектирани в котето да не могат да се развият и да причинят заболяване. За да се получи необходимото количество антитела обикновенно в млада възраст е необходимо да се поставят няколко ваксини (2 или 3, в зависимост времето, когато е поставена първата ваксина). Курсът на ваксинациите при малките котета започва най-често на 3 месечна възраст, но може да стартира и още на 2-я месец. Ветеринарният лекар ще изготви най – подходящата ваксинална схема за вашето котенце. Ако сте си взели по-голямо котенце или възрастна котка с неизвестни ваксинации, потърсете незабавно ветеринарен лекар. Това също е повод и възможност за преглед на общото здравословно състояние на новият Ви приятел.
      Имунитетът към заболяванията не е безкраен и постепенно ослабва. Това означава, че Вашата котка е изложена отново на риск от заразяване. Редовните ваксинации са жизнено важни за поддържането на имунитета на нужното ниво. Важно е да знаете, че когато посещавате Вашият ветеринарен лекар за годишна реваксинация, той ще направи и един общ профилактичен преглед на вашата котка. Често пъти така се откриват някои болестни процеси (например тумори, ендокринни заболявания, болни зъби и др.) навреме, преди да са станали опасни за живота и здравето на котката. Ако сте пропуснали реваксинация по някаква причина, посетете по-скоро ветеринарен лекар.
      При започване на първоначалния ваксинационен курс на Вашата котка трябва да бъде издадена здравна книжка. В нея се нанасят направените ваксини (техните стикери), времето за следващата васинация, информация за обезпаразитяванията срещу външни и вътрешни паразити, данни за алергии, лекарствена непоносимост, хирургически интервенции и др. не пропускайте да я носите със себе си, когато посещавате ветеринарен лекар.
      Заболяванията срещу които в момента се разполага с ваксини в нашата страна са: Котешка панлевкопения, калицивирусна инфекция, херпесвирусна инфекция, хламидия и бяс. Най-често те са групирани в една ваксинална доза т. е. поставят се наведнъж.

КОТЕШКА ПАНЛЕВКОПЕНИЯ

      Котешката панлевкопения е лесно предаваща се вирусна заразна болест. Причинява се от малък и изключително устойчив в околната среда вирус, който може да оцелее много продължително време в околната среда. Заболяването е силно прилепчиво и лесно се разнася с дрехи, обувки, съдове за хранене, отпадъци и др. Котките се заразяват най – често при директен контакт с болна котка или нейни секрети или екскрети, особенно изпражнения. Тъй като вирусът дълго оцелява навън, котката може лесно да се зарази като посещава места от където по-рано е минала болна котка. Хората може пасивно с дрехите, обувките, ръцете т.н. да пренесат вируса ако са били в контакт с болна котка. Котки които са се заразили през време на бременността предават вируса чрез плацентата на котенцата и те може да се родят с увреждания на мозъка.
     Въпреки че засяга най – често котенца под 6 месечна възраст, практически може да се заразят котки на всяка възраст. Най – тежко и с най – висока смъртност боледуват малките котенца и старите котки. Признаците се развиват най – често 2 до 5 дни след поемането на вируса.
     Развоят на заболяването отнема от 2 до 14 дни. Тежката водниста, кървава диария е основният признак на заболяването. Тя се съпровожда от безапетитие, повръщане, повишена температура, обезводняване на организма и води до летаргия. Болните котки често развиват вторично пневмония, тъй като вирусът на панлевкопенията силно подтиска имунната им система и устойчивостта към други заболявания.
     Ваксинациите срещу панлевкопения са изключително успешни в борбата с болестта и са от жизнена важност за предпазването на Вашата котка.

КАЛИЦИВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

      Котешкият калицивирус причинява от леки до доста тежки респираторни инфекции. Котките се заразяват чрез вдишване или поглъщане на вируса, като признаците на заболяване се развиват в рамките на 2 до 10 дни по – късно. Болестният процес трае между 1 и 4 седмици. Първите признаци са: зачервяване на носа и очите, кихане, подтиснатост и понижен апетит. Впоследствие се развиват язвички по езика и твърдото небце поради което засегнатите котки много трудно поддържат хигиената си. Въпреки че болшинството от заболелите се възстановяват не липсват и смъртни случаи. Най – тежко преболедуват малките котенца. Някои котки които са се възстановили от заболяването може да останат носители на вируса и да го отделят в околната среда с месеци и дори години.

ХЛАМИДИАЛНА ИНФЕКЦИЯ

     Chlamydia psittaci е микроорганизъм, който наподобява бактерия. Различните щамове на Chlamydia засягат различни бозайници, в това число и човека. Един щам засяга птици и хора, друг засяга котки и хора (никой щам не засяга кучетата).
     При котките хламидията най – често предизвиква конюнктивит, който изглежда като зачервяване и оток на конюнктивата без засягане на роговицата. По конюнктивата може да се появят мънички подутинки като пъпчици. Характерно е първо да се засегне едното око и 10 – 20 дни по-късно да се обхване другото.
     Болестта се разнася чрез директен контакт с изтечения от очите, поради което трябва винаги да си измивате добре ръцете когато пипате болна котка. Ако имате други котки трябва да ги отделите, особенно в началото на заболяването. Някои котки са по-възприемчиви от други поради разлики в естествената устойчивост.

ХЕРПЕСВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

     Херпесвирусът при котките причинява ринотрахеит, заболяване което засяга очите, носните проходи и трахеята. Веднъж заразена, в рамките на 2 – 5 дни котката показва респираторни признаци като зачервяване на очите и носа, кихане, кашляне и др. Заболяването се разпространява чрез контакт с изтечения от носа, очите или устата на болни котки или контакт със заразени дрехи, ръце, купички за храна и вода и др. В леките случаи болните се възстановяват след 1 – 2 седмици, докато по-тежко болните се нуждаят от по-дълъг период. Възрастните котки обикновенно се възстановяват, но малките котенца преболедуват доста тежко и смъртните случаи не са рядки. Някои котки остават хронично болни и страдат от хронично кихане и чести повторни пристъпи на ринотрахеит. Ваксинацията е най-добрият начин за предпазване от това заболяване. Всички котки трябва да се ваксинират ежегодно.

БЯС

     Бясът е смъртоносно заболяване, което се причинява от вирус. От него може да се разболеят всички топлокръвни животни. Заразяването обикновенно става като болно животно захапе друго животно или човек. За нашата страна основен преносител на заболяването са лисиците. Кучето и котката са най-често боледуващите домашни животни. Тъй като клиничните признаци варират значително, поставянето на диагноза приживе е много трудно и несигурно. Единственият надежден начин за доказване на заболяването е чрез лабораторно изследване на някои телесни тъкани. В началото на заболяването болните може да показват едниствено лека промяна в поведението или темперамента. С напредването на болестния процес котката става неспокойна, лесно раздразнима, има склонност да ръмжи и често поглъща различни необичайни неща. Постепенно се получава неспособност за гълтане, котките започват да ближат прекалено тялото си. Постенно болните стават агресивни. Развиват се конвулсии които може да бъдат фатални. Някои котки не умират от конвулсиите и при тях се развива парализа на долната челюст, като скоро след това се парализира цялото тяло и настъпва смърт. Болните изпитват страх от вода. Тъй като заболяването е нелечимо и засяга човека то болните животни задължително се подлагат на евтаназия.
     Ваксинацията е най-добрият начин за котрол на болестта. Всички домашни животни трябва задължително да се ваксинират (за нашата страна веднъж годишно). Това е и задължително условие за явяване на изложба, както и за транспортиране на котки извън страната. Диви животни не бива да се отглеждат като домашни любимци ако не са ваксинирани срещу бяс.

ДЕРМАТОФИТОЗА
(кожни гъбички)

     Дерматофитозата е гъбично заболяване, което засяга кожата и космите по цялото тяло. Причинителите са микроскопични гъбички, които живеят на повърхността на кожата в мъртвите епителни клетки. Те може да се открият върху кожата на болните котки, хората които са в контакт с тях, в почвата и по околните предмети. Котката Ви може да се зарази при контакт с някой от изброените източници и може да предава заболяването на други животни и хора. Гъбичната инфекция първо се изявява като едно или няколко малки петна от обезкосмена кожа, които могат да бъдат зачервени или възпалени. Постепенно петната ако не се лекуват се разрастват, броят им се увеличава и върху тях се оформят крусти. Някои нормално изглеждащи котки може да са само преносители на заболяването. За борба със заболяването са разработени специални ваксини, които се използват съвместно с други средства за лечение. След приложението им обаче не е доказано да има продължителна защита от заболяване, което ги прави помощно средство за лечение, но е спорно прилагането им при здрави котки с профилактична цел.

д-р Янко Тодоров
вет. клиника "Провет" - Пловдив

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan