Контрол на вътрешните и външни паразити

 

Детска възраст

Детският период от живота на котките започва с раждането и завършва на 6 месечна възраст.
1. Започнете да обезпаразитявате котенцата на 3 седмична възраст и третирайте по веднъж на всеки 2 седмици докато навършат 16 седмична възраст. През този период се използва препарат, който действа на аскаридите - котешките глисти, след което се преминава на препарати с комбинирано действие - срещу глисти и тении.
2. Редовното обезпаразитяване (веднъж месечно) е особенно препоръ- чително за котки, които излизат често навън.
3. Трябва да се направи фекално изследване на котенцата при посещението им при ветеринарен лекар за първа имунизация. Така ще се провери дали е бил адекватен противопаразитния контрол до момента.

 

През останалата част от живота

1. Препоръчва се веднъж годишно да се извършва фекално изследване за паразити. Даже и при отрицателен резултат е редно да се извърши обезпаразитяване с комбиниран препарат, тъй като отрицателното фекално изследване не отхвърля паразитна инвазия.
2. За котки, които излизат навън се препоръчва редовно ежемесечно обезпаразитяване. Котки, които стоят само в къщи също може да имат паразити тъй като паразитните яйца са микроскопични и може да бъдат внесени вкъщи с уличния прах, при тях трябва да се дава противопаразитен препарат веднъж на 2 - 3 месеца.
3. Редно е да се извършва фекално изследване, винаги когато има проблем с храносмилателната система (например диария). Даже и при отрицателен резултат е препоръчително да се извърши обезпаразитяване с комбиниран препарат, тъй като отрицателното фекално изследване не отхвърля паразитна инвазия.

 

д-р Янко Тодоров
вет. клиника "Провет" - Пловдив

 


                                              Вътрешните паразити

 

Вътрешните паразити периодично застрашават здравето на котките, а също така и здравето на хората, особено на децата. Ето защо, за да предпазите здравето на вашия домашен любимец, както и на вашето семейство особено важна е ефективната борба с вътрешните паразити!

 

Моята котка има ли вътрешни паразити?
Паразитната инфекция е често срещана при котките. Рядко се срещат индивиди, които не са били инфектирани поне веднъж в живота. Клиничните симптоми на опаразитяването зависят от здравния статус на котката и от степента на опаразитяванве. Това са причините клиничните симптоми понякога да са незабележими. Главните симптоми са: повръщане, диария и запек, загуба на тегло.

 

Видове паразити?!
Глист:
Има два основни типа паразити: кръгли и плоски. Аскаридите са най-често срещаните кръгли паразити (глисти) при котките, подобни на спагети и достигащи дължина до 10 см. Тежкото опаразитяване с глисти води до подуване на стомаха, диария, повръщане и загуба на жизненост. Поради предаването на инфекцията чрез майчиното мляко, много често и новородените котета се заразяват. Растежа на малките се забавя, а има и случаи на смърт поради запушвания на червата.

Тения: Плоските паразити (тении) (D. caninum) наподобяващи лента от сплескани оризови сегменти могат да достигнат дължина до 60 см. Понякога сегменти от тях се откриват във фекалиите и върху козинката около ануса - D. caninum. Тези паразити могат да причинят обструкция и влошаване на състоянието на животното.

 

Как котката ми се зарази с паразити?
Кръглите паразити (глисти) обикновено се предават от една котка на друга чрез поглъщане на яйца, които се развиват на места където котките заравят изпражненията си. Яйцата могат да оцелеят в почвата много години и да инфектират и хора (напр. на детските площадки). Малките котета често се заразяват от заразеното мляко на майката. Някои кръгли паразити (глисти) могат да заразят котката чрез активно проникване на ларвите през кожата на животното. И двата вида паразити, кръглите и плоските лесно могат да заразят животното чрез плячката: напр. чрез мишката. Най-често тении се придобиват чпед поглъщане на инфектирани бълхи, когато животното се облизва и дори при най-добре поддържаната котка могат да се появят бълхи, което е предпоставка за появата и на глистна инвазия.

 

Как се заразява човек?
В по-голямата част от случаите човек се заразява чрез поглъщане на ларви, при близък контакт с котката. Децата са изложени на най-голям риск от заразяване, играейки в пясъчните детски площадки, заразени от изпражненията на уличните котки.

 

Какво мога да направя, за да се справя с тези проблеми?!
DRONTAL: Сега вече е въжможно да третирате вашата котка ефекасно срещу кръгли и плоски паразити, включително и срещу видове опасни за здравето на хората: Байер разработи продукта Дронтал - широкоспектърен антипаразитен медикамент за котки. Дронтал се дава като единична доза (1 таблетка на 4 кг живо тегло) без промяна на хранителния режим (диета). Дронтал много добре се понася от животните. Редовното обезпаразитяване (обикновено на всеки 3 месеца за възрастни котки или по препоръка на вашия ветеринарен лекар) ще помогне вашата котка да бъде предпазена от здравословни проблеми, причинени от паразити.

Bayer Health Care

 


                                                   Външни паразити


Бълха: Ако вашата котка излиза навън, вероятността да има бълхи е голяма. Най-малкият проблем за котката ви ще бъде досадният сърбеж, предизвикан от тях. По-лошото е, че бълхите могат да причинят алергичен дерматит или да пренесат тении (Dipillidium). Ако прилагате FRONTLINE редовно, през цялата година, вашата котка, вашето семейство и вашият дом ще бъдат зона, свободна от бълхи.

Ненапит кърлеж Напит кърлеж: Кърлежите са също широко разпространени паразити. Смучей- ки от кръвта на животните, те се издуват, като увеличават до 200 пъти нормалния си размер. Те могат да предизвикат инфектиране в мястото на прикрепване и са потенциален преносител на причинителите на опасни заболявани, включително Лаймска болест. Кучетата са изложени на по-масивни кърлежови инвазии, отколкото котките. Ако прилагате FRONTLINE редовно, кърлежите нямат шанс да оцелеят.

FRONTLINE FRONTLINE е удобен за приложение. Той е под формата на неаерозолен спрей и пипети с разтвор за накапване. Тъй като котките се различават по дължината и гъстотата на козината си, ветеринарен лекар ще препоръча FRONTLINE в най-подходяща форма за вашия любимец.
FRONTLINE се прилага външно и действа върху паразитите при контакт с тях - не попада в кръвообръщението на третираните котки. Вие може да галите котката веднага след като изсъхне.Той може да се прилага върху бременни и кърмещи котки. Устайчив е на мокрене и къпане с шампоани. FRONTLINE е високо ефективен за лечение на алергичен дерматит, причинен от бълхи.

MERIAL

                                                              Бълхи

 

Обикновената котешка бълха (Ctenocephalidis felis) е най-често срещаният паразит по кожата. Котките от всички видове се нападат от бълхи, с изключение на тези, които живеят на над 1800 м надморска височина, където бълхите не виреят. Домашните котки могат да имат бълхи през цялата година.
Бълхите живеят, като се хранят с кръв, и в повечето случаи причиняват само лек сърбеж, но при голяма инвазия могат да предизвикат сериозна анемия или дори смърт на котката. Те са и междинни гостоприемници на котешката лентовидна тения. Някои котки са свръхчувствителни към слюнката на бълхите и реагират със силен локализиран или разпространен по цялото тяло сърбеж, поради което изискват специално внимание – Котешки милиарен дерматит.

 

Признаци за наличие на бълхи:

Бълхите могат да се диагностицират при откриването им в козината или по наличието на дребни черни и бели песъчинки по космите – изпражнения и яйца на бълхи. Фекалиите на паразитите са от погълнатата кръв и са червеникавокафяви. Бълхите се разполагат по гърба, около опашката и по задните крака и се откриват чрез прокарване на фин гребен по козината. Понякога могат да се намерят в слабините, където е топло и окосмяването – по-слабо. Сърбежът е най-силно изразен на тези места.
Възрастните са малки тъмнокафяви насекоми, които могат да се видят с просто око. Въпреки че нямат крила и не могат да хвърчат, бълхите имат много силни задни крака и могат да прескачат на големи разстояния. Те се движат бързо през козината и се хващат много трудно за разлика от въшките и кърлежите.

Жизнен цикъл на бълхите:

Бълхите се нуждаят от топла и влажна околна среда, за да се размножават. Колкото по-високи са температурата и влажността, толкова по-бързо се размножават. Възрастната бълха може да живее до 115 дни в козината на котката и само един-два дни, когато е извън гостоприемника си. Продължителността на живота на бълхата зависи от честотата на тоалирането. Котка, която си ближе козината често, унищожава много бълхи, и обратно – когато не е толкова чувствителна към бълхи, може да приютява доста голямо количество, без да бъде особено обезпокоявана. След като се нахранят с кръв, бълхите започват да се размножават. Женската започва да снася яйца след 48 часа и до края на живота си, който трае четири месеца, броят им може да стане около 2000. Яйцата падат на пода, по мебели, килими, легла и пукнатини. Постелките и килимите са идеалната среда за развитието им. За десет дни се излюпват ларви, които се хранят с отпадъци. Скоро се увиват в пашкули и се превръщат в какавиди. В това състояние изтрайват с дни и месеци. При условия на идеална температура и влажност (18–28 оС) скоро се превръщат в бълхи. След като се излюпят, младите, още ненапълно развити бълхи си търсят гостоприемник, но ако не го намерят, могат да живеят без храна до две седмици. Около 1 % могат да се превърнат във възрастни бълхи, а другите 99 % остават като невидими яйца, ларви и в стадий на какавиди. За ефикасната борба с бълхите е много важно те да бъдат унищожени в жилищните помещения и в двора около дома. Ако това не се направи, с каквито и препарати да третирате котката, тя постоянно ще бъде обект на нападения от страна на бълхите.

 


Сайтове развъдници
Развъдник за котки Persy de Gal

Развъдник за котки Fantasy Avalon

Развъдник за котки Shalun Khan